torsdag 15. november 2012

Stasjoner

Hver uke har vi stasjonsarbeid i 2.klasse. Enkelte ganger har vi rene norskstasjoner, mens andre ganger putter vi inn andre fag. Jeg deler elevene i 4 grupper og har stasjonene:
1. Data
2. Rimlotto/spill
3. Leseforståelse
4. Elle melle

På data har de vært inne på http://ellemellebm.portfolio.no/.  Her har de øvd på leseforståelse, adjektiv og knytte ord til bilder. De har også vært inne på Multi sine nettsider. Her har vi jobbet med klokkeoppgaver. På stasjonen "Leseforståelse" har vi brukt ark fra Tuba Luba. Her er det en tekst med spørsmål til. Elevene må svare med hel setning. På stasjonen Elle melle gjør de oppgaver fra denne boken. Her får de ulike læringsoppgaver. Elevene synes stasjonsarbeid er en flott metode for læring, fordi de får gjøre forskjellige aktiviteter.

Klokka

Da vi skulle begynne med klokken, fikk barna klippe ut sin egen og fargelegge den. På vår klokke vises bare tallene fra 1-12. Jeg ser nå at dette kan være en ulempe for elevene. I den lokale læreplanen er det et mål som sier at de skal lære at det er 24 timer i et døgn. Derfor skulle vi nok hatt klokker som vier tallene fra 1-24. Vell, vi har tatt mye av læringen om døgnets timer i lyttekroken, så klokkene vi har laget blir værende:)

Tur i nærområdet

I kunnskapsløftet står det at elevene skal kunne " kjenne att historiske spor i sitt i eige lokalmiljø og undersøkje lokale samlinger og minnesmerke". Hver uke går vi på tur i nærområdet. Jeg har tidligere fortalt om vikinggravene som er ved Bautasteinene og hulveien. Denne uken hadde jeg forberedt historien om ruinene ved kraftstasjonen. Jeg spurte om noen viste hva som hadde vært i ruinene, og to av guttene hadde kunnskap om at det hadde vært en fangeleir. Elevene syntes det var spennede å høre at de nå sto i kjøkkenet, og forslagene var mange om hva det lille murtårnet kunne være. De foreslo ovn, vannhull, gjemmested o.l. Vi snakket om krigen, og at leiren var blitt brukt til hestehold. Dette syntes jentene var veldig interessant, og gjorde at fangeleiren ikke ble så skremmende.

Da vi kom tilbake på skolen, skulle elevene skrive tekst fra uteskoledagen. Et av  kriteriene mine var at alle skulle skrive noe fra det jeg hadde fortalt om fra fangeleiren. Vi hadde idemyldring, og laget tankekart. Tankekartet ble et redsakap for de elevene som trenger ekstra støtte i skrivingen.

Plakaten min

Nå har jeg klart å få plakaten min lagt ut på bloggen. Meget stolt over det:).

onsdag 14. november 2012

Løkkeskrift
På min skole har vi valgt å sette fokus på løkkeskrift som den sammenhengende skriften elevene skal lære seg. Mine elever er så begeistret for å lære seg løkkeskriften, at når ukeplanen deles ut fredag, hiver de seg over den for å se hvilken bokstav de skal få lære neste uke. Vi har snakket mye om at det å skrive kommer til å ta litt lengre tid nå. Dialogen om løkkeskriften er viktig for at elevene ikke skal miste motivasjonen for det å skrive. Vi som lærere må fortelle at grunnen til at det går så sakte nå, er jo at bokstavformen er ny, og at det er greit Jeg opplevde at samtalen vår om dette, lettet mange av mine elever.

For at elevene skal huske hvor i bokstavhuset løkkebokstavene skal være, tegner jeg inn en mus i kjelleren, Messi (fotballspiller) i 1. etasje og et støvtroll på loftet. Mine erfaringer med dette er at barna husker lettere, når de kan visualisere tegn/symboler i de ulike etasjene. Så er det jo veldig morsomt når jeg skriver feil og løkkebokstaven a er kommet ned i kjelleren. Da roper alle "Nei Siri! Musa tar den":).

mandag 5. november 2012

Å skrive fortelling
For å lære elevene mine hvordan en fortelling er bygget opp, gav jeg dem en bildefortelling uten tekst. Bildene var satt i rekkefølge med bokstaver fra a til h. Før de fikk begynne å skrive, satte vi oss i lytteringen og gikk gjennom bilde for bilde. Vi skulle jobbe med sjangeren eventyr. Vi snakket da om hva som kjennetegner eventyr og laget tankekart over dette. Elevene kom fram til at dragen var den onde og gutten var den snille. Vi måtte også ha med "Det var en gang" og "Snipp snapp snute så var eventyret ute".  De kom også med at i eventyr skjer det magiske ting, og mange kan trylle. I tillegg var de enige om at i eventyrene kunne både dyr og mennesker snakke. Elevene så også at gutten hadde dårlige klær og nistepakke med seg. Kongen gikk de ut fra hadde mye penger, for slik er det jo bare. Så her kom begrepene fattig og rik inn. I tillegg snakket vi om ordene stor, liten, sint, snill, farlig, magisk rik, fattig m.m. Så her var det mye begrepslæring.
Kilde: Agora språkbok, Beck,Heggem,Kverndokken

Etter dette snakket vi om hvor viktig det var å ha en overskrift til fortellingen, og at en overskrift måtte handle om noe som var i eventyret. Jeg kom med ulike eksempler med overskrifter som ikke hadde med bildeserien å gjøre, og elevene var enige i at disse kunnne vi ikke bruke.

Jeg satte noen kriterier som elevne skulle ha med:
1. Overskrift
2. Adjektiv
3. "Det var en gang" og "Snipp snapp snute ......"

I forhold til adjektiv skulle alle beskrive hvordan dragen så ut, men de fikk selvfølgelig beskrive andre personer/ting også.
Iveren var stor hos ungene og det var en flott arbeidsro i klassen. Her er et av eventyrene skrevet av gutt 2.trinn.




 


tirsdag 16. oktober 2012

Scribus
Da har jeg fått vite det jeg trenger om Scribus. Det er et program som man blant annet kan lage plakater med. Du kan sette inn  bilder og tekst. Bildene kan være runde, firkantet, femkantet osv. Jeg brukte en hel dag i høstferien til å ta fotografier som jeg kunne bruke i min plakat. Fantastisk artig dette her. Skal prøve å legge ut plakaten min, når jeg lærer hvordan jeg gjør det:)

tirsdag 9. oktober 2012

Hva er Scribus?

For å finne ut hva Scribus er, gikk jeg på nettet for å finne en forklaring. Dette er hva som stod på Wikepeidia:

"Scribus er en ombrekningsprogram (DTP) som blir utgitt som fri programvare under GPL-lisens (Her begynner jo jeg allerede å dette av). Videre står det at programvaren er utviklet med Qt-verktøy, slik at de støtter de største plattformene, slik som Linux, Mac OS X, Microsoft Windows i tillegg til f.eks. OS/2. Det konkurrerer med kommersielle programvarepakker som Adobe PageMaker, QuarkXPress og Abobe InDesign" (kilde: Wikipedia)

Med mine datakunnskaper ble jeg ikke noe klokere. Jeg gikk så inn på Scribus sin nettside, for å se om kanskje forklaringen der var litt lettere. Jeg fant dette...

"Scribus er et Open Source program som bringer profesjonell sidelayout til Linux / UNIX, Mac OS X, OS / 2 Warp 4/eComStation og Windows-skrivebord med en kombinasjon av trykk-klar produksjon og nye tilnærminger til side design. Under et moderne og brukervennlig grensesnitt, støtter Scribus profesjonelle publisering, for eksempel fargeseparasjoner, CMYK og Spot Color støtte, ICC fargestyring og allsidig PDF etableringen" (kilde: www.scribus.net)

Ved å lese disse forklaringen fikk jeg ikke større kunnskaper om hva Scribus er, men er nå enda mer forvirret. Ser at jeg har en lang vei å gå når det gjelder datakunnskaper.

onsdag 3. oktober 2012

IKT og tekstskaping
Det var fredag og 2.trinn skulle nå bearbeide inntrykkene som de hadde fått fra uteskolen dagen før. En av guttene sukket tungt, for nå skjønte han hva som kom. Tegne og skrive enda en gang om hvor han hadde vært og hva han hadde lært. Gutten slet med å forme bokstaver, og tegningene var ikke de mest detaljerte eller fargerike.

Klassen satte seg i lyttekroken og vi lagde et tankekart om turen. Elevene var engasjerte og tankekarte vokste utover tavlen. Da vi var ferdige, sa jeg at i dag skal vi ikke skrive i "Uteboka", men på datamaskin. Ungene jublet alle som en. Gutten som hadde gruet seg til denne timen, strålte opp. Han fortalte stolt at han både kunne slå på en pc og skrive bokstaver. Det brukte han å gjøre hjemme. Mens assistenten gikk ut med ungene for en liten pause, gjorde jeg og IKT- ansvarlig datamaskinene klare til bruk.

Elvene fikk hver sin pc. Alle skulle skrive overskrift, dato og 2 setninger. Gutten, som enda strålte som en sol, skrev alle kravene uten å sukke tungt en eneste gang. Etter dette fikk han ofte skrive tekstene på data, og etterhvert lærte han å sette inn bilder til teksten. Hans forhold til bokstaver og tekst ble med dette gjort om til en opplevelse som økte hans motivasjon for læring. Herlig!

Siri

mandag 24. september 2012

Etter mye slit og frustrasjon over å ikke komme inn på bloggen, er jeg nå endelig her. Nå sitter jeg her, sliten og glad, etter en flott dag ute i naturen. Denne uken har vi uteskole, og i dag har vi vært ved Bautasteinene. Vi hadde noen flotte samtaler om høsttegn, og ungene plukket bær og blader. Da vi kom til Bautasteinene hadde vi matematikkstasjoner. Da brukte vi naturmateriale for å øve på addisjon og subtraksjon. Etter det samlet vi alle og jeg fortalte om vikinggravene og huleveien.